Børnesikkerhed i bilen – er dit barn sikret korrekt?

By | april 16, 2020

Sikkerheden i din bil skal være i top for alle passagerer – det er der ingen tvivl om. Men for de små er det vigtigt at være ekstra opmærksom på sikkerheden, da seler og airbags ikke fungerer optimalt, når barnet er under 140 cm. Læs mere herunder om, hvad du skal være opmærksom på, når du kører med barn i bilen.

Hvornår har barnet brug for ekstra sikkerhed?

Indtil dit barn er 135 cm højt, skal det sidde i enten autostol eller på selepude. Derudover skal du være opmærksom på, at børn under 140 cm aldrig må sidde ved en aktiv airbag, da det kan være meget farligt for barnet. Sideairbags er ikke farlige for barnet, men du bør altid frakoble airbag, hvis dit barn under 140 cm skal sidde på forsædet. Ligeledes skal du være opmærksom på også at frakoble airbag, hvis dit barn sidder i bagudvendt autostol på forsædet.

Det er føreren af bilen, der har ansvar for, at børn under 15 år er fastspændt korrekt. Føreren får en bøde og et klip i kørekortet, hvis dette ikke er overholdt.

Hvis din bil er blevet for lille efter familieforøgelsen, eller trænger til at blive skiftet ud med en nyere og sikrere model, kan du overveje at tage et billån

Autostol eller selepude?

Dit barns autostol eller selepude skal være godkendt med ECE-44-03, ECE-44-04 eller ECE-R-129. Dette angiver at den er godkendt i forhold til EU’s krav.

Hvornår du skal bruge autostol, og hvornår du skal bruge selepude, afhænger af barnets højde. Her kommer nogle generelle retningslinjer for, hvornår du skal bruge hvad:

  • Indtil dit barn er 9-12 måneder, skal du bruge en babyautostol. Denne skal altid være bagudvendt.
  • Fra 9-12 måneder og til ca. 4 år har dit barn brug for at gå en størrelse op i autostol. Denne kan både være bagudvendt eller fremadrettet, men det anbefales at den så vidt muligt bruges bagudvendt, da det er det sikreste.
  • Når dit barn omkring 4-årsalderen er vokset ud af autostolen, skal du i stedet bruge selepude med eller uden rygstykke, indtil dit barn er 135 cm. Det sikreste er at bruge selepude med rygstykke, men du skal under alle omstændigheder være opmærksom på, at selen hviler på barnets kraveben og ikke på dets hals. Hvis selen hviler på halsen, er barnet ikke stort nok til selepude endnu.